2012.03.06.
12:36

Írta: Molnár Norbert

Jelszavaink

Egy valamirevaló mozgalomnak szüksége van egy tömör összefoglalóra, amit látva, az emberek eldöntik, csatlakoznak-e vagy sem. Hosszú dokumentumokat elolvasni nem feltétlen vonzó a többségnek, ők majd akkor teszik ezt, amikor mélyebb ismereteket akarnak szerezni. Tehát az én javaslataim:

KÖZVETLEN DEMOKRÁCIA MOZGALOM

Célunk, hogy követeljük és kifejlesszük a magyar politikában a közvetlen demokrácia módszereit. Várunk tagjaink közé minden demokratikus gondolkodású embert párthovatartozástól függetlenül.

Követeljük, hogy

1. Az Országgyűlés deklarálja, hogy elősegíti a közvetlen demokráciát, támogatja az emberek beleszólási jogát a politikai élet minden területén. Biztosítsa a megfelelő tájékoztatást a demokrácia lehetőségeiről.

2. Vegyék ki az Alaptörvényből az Alapvetés B/4 cikkelyét ("A nép a hatalmát választott képviselõi útján, kivételesen közvetlenül gyakorolja."). Helyébe a következő kerüljön: "A nép hatalmát közvetlenül és válaszott képviselők útján gyakorolhatja."

3. Legyen elsőrendű cél, hogy a kormány, az országgyűlés, a minisztériumok és önkormányzatok működése az interneten keresztül átlátható és naprakész legyen.

4. Támogassa az országgyűlés az elektronikus népszavazás intézményét. Dolgozzon ki egy tervet a mielőbbi bevezetéshez. Az internetelérés legyen alkotmányos jog.

5. Legyenek törvényeink a közvetlen demokrácia gyakorlásához. Támogassa az állam az Állampolgári Tanácsokat és a civil kontrollt a parlament és az önkormányzatok felett.

3 komment

Címkék: közvetlen demokrácia jelszavaink

A bejegyzés trackback címe:

https://kodem.blog.hu/api/trackback/id/tr404292683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2012.03.22. 08:55:11

Reflexióm:
"Jelszavaink valának Haza és Haladás"
+
"... túl sok ember van, ki többre nem, csak jelszavakra gondol."
+
"Munka, Otthon, Biztonság"

IDE a ködem-hoz:
"Beleszólás, ellenőrzés, számonkérés"

tibapó 2012.03.26. 13:44:34

@1.szóló:
"Beleszólás, ellenőrzés, számonkérés"

Ez nagyban hajaz arra a szolnoki sok éve hangoztatott civil követeléslistára, melyet a város dolgaiban kérünk:
"A valóban civil erőknek ki kell alakítani a parlamenten kívüli alkotmányos közéleti politizálás civil módozatait, nem országos,
hanem települési szinten, az önkormányzatokban. És
ezek a civil közéleti tevékenységek háromfélék lehetnek:
- együttműködés, előzetes probléma-feltárás,
megoldások keresése
- nyilvánosság, vagyis információhoz jutás a
korrupció, a mutyi megelőzésére
- civil kontroll, vagyis utólagos számon kérhetőség,
felelősségre vonás.

tibapó 2012.03.26. 13:47:31

A parlament feletti civil kontrollt leginkább egy korporatív felépítésű második kamara (felsőház), míg az önkormányzatit az tudja biztosítani, ha a p4rtszervezeteket kizárjuk az települési önkormányzatokból, mint 1989-ben a négyigenes népszavazás 2-dik pontjával történt ez a munkahelyeket illetően.
süti beállítások módosítása