2012.02.27.
12:18

Írta: Molnár Norbert

A mozgalomról. Vitaindító

Együttgondolkodásra, tervezésre szeretnélek benneteket buzdítani. A Közvetlen Demokrácia Mozgalom megalakulás előtt áll. Hogyan működjünk? Beszéljük meg. Ehhez adok most segítséget, vitaindító szöveget.

Véleményem szerint a belső állapotainknak tükröznie kell azt, mit szeretnénk magunk körül, a nagypolitikában is látni. Tehát demokráciának kell működnie a mozgalomban, sőt, a közvetlen demokráciát kell gyakorolnunk. És nem elkedvetlenedni, ha ez súrlódásokkal és nehézségekkel jár. Tanulni kell és nincs királyi út. Néhány pontban összefoglalnám a mozgalom működésével kapcsolatos elvárásaimat, amiket kritizáljátok (vagy dicsérjétek) nyugodtan és jó érzéssel. Tehát

1. A Mozgalom célja a közvetlen demokrácia népszerűsítése és egyben követelése is a döntéshozóktól. Be kell tudnunk mutatni, hogy ez a politikai fejlődés lehetséges és szükséges iránya.

2. Tagjaink között lehet civil és párttag egyaránt, de párt vagy szervezet maga nem. Pártok és civil szervezetek viszont támogathatnak minket, ha azok tevékenysége nem kirekesztő és nem antidemokratikus.

3. A Mozgalom akkor jó, ha sokféle áramlat működik benne. Ezért támogatjuk a munkacsoportok, műhelyek, csoportok (az elnevezés még nem tisztázott) megalakulását és működését a mozgalmon belül, létszámtól függetlenül. Nem támogatjuk viszont a homogenizáló vagy ellenséges törekvéseket. A vitákat minden csoportnak képesnek kell lennie megfelelően kezelni.

4. A Mozgalmat nem sajátíthatja ki egy ember vagy egy érdekcsoport. Ezért az eldöntendő kérdésekben a közvetlen demokrácia metódusaival döntünk. Ezek kidolgozása a megalakulással együtt fontos és sürgető feladat. A vezetőknek rotációs rendszerben kell működniük, senki sem tekintheti pozícióját állandónak. A vezetést lehetőleg munkacsoportok és nem emberek gyakorolják. Az adminisztratív teendőkre, sajtókapcsolatra, pénzügyi teendőkre, IT-re külön munkacsoport alakul.

5. A Mozgalom működése a teljes traszparencián alapul, tehát nincsenek titkos megbeszélések, stratégiák, minden információ online közlésre kerül, akár elfogadjuk, akár elvetjük azt. Az egyes munkacsoportok feladata saját transzparenciájuk biztosítása, és ezt a tagság időnként értékeli is.  

1 komment

Címkék: demokrácia mozgalom megalakulás

A bejegyzés trackback címe:

https://kodem.blog.hu/api/trackback/id/tr994214257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnár Norbert 2012.02.27. 19:21:58

www.facebook.com/profile.php?id=100001719413104 üzeni a Facebookról, hogy:
"a 2. ponttal nem értek egyett! Ne fogadjunk el semmilyen párt, vagy szervezet támogatását, mert, az már függőséget jelent!"
süti beállítások módosítása